GroenLinks wil dat Hollands Kroon een fairtrade gemeente wordt

GroenLinks wil dat Hollands Kroon een fairtrade gemeente wordt. Door fairtrade producten - zoals koffie, thee, chocolade en suiker - te gebruiken, draagt de gemeente bij aan eerlijke handel. Dit betekent een beter leven voor boeren, werknemers en kleine producenten in ontwikkelingslanden. Het gebruik van fairtrade producten helpt Hollands Kroon ook in haar streven om de duurzaamste gemeente van Nederland te worden.

Hollands Kroon is een gemeente die er prat op gaat dat zij de wereld voedt met haar agrarische export en daar goed aan verdient. Omgekeerd gebruiken we hier veel producten uit ontwikkelingslanden, zoals koffie, thee en fruit. De producenten hiervan verdienen ook graag een inkomen waarmee ze zichzelf en hun kinderen kunnen onderhouden en een toekomst kunnen bieden. Het zou de gemeente daarom sieren als zij door het gebruik van fairtrade producten bij zou dragen aan een beter leven elders in de wereld. Fairtrade staat immers voor duurzame ontwikkeling, een eerlijke prijs voor producenten en verbetering van lonen en inkomens van producenten en werknemers.
Het gebruik van fairtrade producten is niet moeilijk of extra duur. Er is een ruim assortiment fairtrade producten beschikbaar waarvan de prijs en kwaliteit vergelijkbaar is met een A-merk. Het grote verschil zit hem in de waardeketen: een hogere prijs voor de producenten en een lagere marge voor de importeur, groothandel en detailhandel.
Ruim 140 gemeenten en de provincies Friesland en Utrecht gebruiken al fairtrade producten. Ook vijfduizend bedrijven en instellingen in Nederland verkopen deze producten in hun kantine en automaten en 69% van de huishoudens koopt (soms) fairtrade artikelen. Zo dragen zij bij aan het behalen van de zogeheten millennium doelen voor duurzame ontwikkeling, waaronder uitbannen van extreme armoeden; gelijke rechten; eerlijke handel en bestrijden klimaatverandering.
Bij de bewustwording over eerlijke handel en de promotie van fairtrade producten kan de Wereldwinkel een belangrijke rol spelen. Zij verdient dan ook steun van de gemeente door bijvoorbeeld het aanbieden van gratis of goedkope huisvesting.