Vaker longontstekingen in de buurt van veehouderijen

Mensen die in de buurt van pluimvee- en geitenhouderijen wonen hebben vaker last van longontstekingen. In het onderzoeksgebied krijgen elk jaar ongeveer 1650 mensen per 100.000 inwoners een longontsteking. Ruim 200 longontstekingen hebben een verband met wonen in de buurt van pluimveehouderijen en  geitenhouderijen. Dat blijkt uit de aanvullende studies van het grootschalige onderzoek Veehouderij en de gezondheid van omwonenden (VGO) uitgevoerd door Universiteit Utrecht, Wageningen University and  Research, NIVEL en het RIVM. De nieuwe resultaten bevestigen eerdere uitkomsten van VGO in 2016.

Mensen die in een pluimveestal of een geitenstal werken, krijgen te maken met longcapaciteitsverlies. Dat fijnstofuitstoot bij de omwonenden van pluimveestallen gezondheidsproblemen veroorzaakt, is al langer bekend. Nu blijkt dat omwonenden van geitenboerderijen ook vaker last hebben van longontsteking. Komt dat door fijnstof? Het is niet onwaarschijnlijk. Fijnstof kan ziekteverwekkende organismen verspreiden die van dier naar mens kunnen worden overgebracht. Het kan een afstand van zeker vijf kilometer afleggen.
In Hollands Kroon is er een toenemend aantal megastallen met kippen en met geiten. Iedereen lijkt dat volkomen normaal te vinden. Wij niet. Het is niet gezond om in de buurt van een pluimveebedrijf of een geitenstal te wonen & voor het pluimvee en de geiten is het daar ook niet pluis. Mede daarom zijn wij tegen megastallen.