Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Driekwart van de Noord-Hollandse raadsleden stelt zich opnieuw beschikbaar, en dat terwijl het raadswerk in de afgelopen jaren een stuk ingewikkelder is geworden. "Het is niet meer zoals tien jaar terug. De vraagstukken zijn vele malen complexer geworden. Dit, doordat er vele taken gedecentraliseerd zijn. Zorg, maar straks ook omgevingswet", zegt VVD-raadslid Jacko Hoek uit Opmeer.
"Veel raadsleden hebben een volledige betrekking naast deze 'baan', dat wringt wel eens", stelt raadslid Sjon Wagenaar van Progressief Drechterland. Raadslid Thijs Visser van Open & Duidelijk Stede Broec zou het ook graag anders zien. "Minder complexe onderwerpen. De zorg, omgevingswet en energiestrategie zijn te complex voor kleine raden."
Steeds meer dossiers
Volgens fractievoorzitter Margreet Keesman van SP Enkhuizen is het niet eens zozeer de complexiteit, maar wel de hoeveelheid. "De werkdruk komt vooral bij de verscheidenheid aan dossiers vandaan. Wil je je raadswerk goed doen, en je bent éénmansfractie, dan is dat eigenlijk niet te doen. En wat er dus in West-Friesland ook gebeurt, is dat er heel veel in gemeenschappelijke regelingen gedaan wordt."
Maar dat is volgens Keesman ook een nadeel. Als voorbeeld noemt ze de jeugdzorg. "Dat is zo'n groot onderwerp, dat je het wel (boven)regionaal moét regelen. Maar keuzes als een aanbesteding of een subsidierelatie, daar gaat de raad over, maar wordt daar te vaak in gepasseerd als het in regionaal verband gegeregeld wordt. Wij als raad mogen dan tekenen bij het kruisje."