Wij hebben de indruk dat de programmabegroting 2018-2022 niet voldoet aan de door de VNG gestelde eisen. Op pagina 6 staat dat de gemeente vanuit het Besluit Begroting en Verantwoording (BVV) verplicht is om beleidsindicatoren weer te geven, maar dat Hollands Kroon dit niet in de begroting doet, maar op waarstaatjegemeente.nl. Hier zouden alle relevante cijfers te vinden zijn, maar dit is niet het geval en ook zijn niet alle gegevens actueel. In de begroting ontbreken verplichte gegevens over formatie, bezetting, apparaatkosten en externe inhuur. Alles is op één hoop gegooid bij het taakveld overhead. Dit is niet transparant.
Programmabegroting 2018-2020
Jan Eichhorn
Net als vorig jaar bevat de programmabegroting voor de komende jaren weer veel onduidelijkheden. Er staan alleen totaalbedragen per cluster in. Bij de voorgenomen activiteiten per cluster staat niet wat ze kosten. Op onze vraag naar een specificatie antwoordde het college dat we die niet krijgen. Dit is niet transparant en zo kan er weer naar hartenlust tussen posten geschoven worden. Wij vragen ons voor de zoveelste keer af wat de zin is van het opstellen van een begroting, als bij de jaarrekening altijd blijkt dat grote onder- en overschrijdingen meer regel dan uitzondering zijn. Gaat dit komend jaar veranderen? Komt er een einde aan het heen en weer schuiven van grote bedragen van de ene naar de andere begrotingspost? Wij hebben daar vooralsnog weinig vertrouwen in.
Daarbij ontbreken in deze begroting wederom een aantal belangrijke onderwerpen waarvan wij denken dat die in een evenwichtige begroting in een duurzame gemeente niet zouden mogen ontbreken. Wij missen een goed onderbouwd beleid met betrekking tot natuur, duurzaamheid, cultureel erfgoed en kunst en cultuur.
GroenLinks weet het al lang: de duurzaamheidsclaims van Hollands Kroon stellen weinig voor. Het is pure window dressing. Er is in de begroting geen geld voor natuur en duurzaamheid. Het ontbreken van beleid op dit gebied eist zijn tol. In de Nationale monitor duurzame gemeenten 2016 zijn wij gezakt van de toch al niet bepaald groene plaats 363 naar plaats 375. Het is om je kapot te schamen. Als dit zo doorgaat staan wij volgend jaar onderaan, op plaats 388.
Door essentaksterfte en iepziekte verdwijnen er steeds meer bomen in onze toch al niet boomrijke gemeente. Dit jaar alleen al worden er ruim 900 iepen gekapt. Zou het niet verstandig zijn om alvast te beginnen met het op grote schaal herplanten van bomen? Daarnaast worden er regelmatig zonder scrupules bomen omgehakt die “in de weg staan”. Als boom ben je je leven in Hollands Kroon niet zeker. Het college verleent oook met het grootse gemak medewerking aan het kappen van een groot aantal bomen in Den Oever. Het hoogheemraadschap kan daar dan zonnepanelen plaatsen. Die zonnepanelen zijn natuurlijk prima, maar waarom moeten ze per se daar? Het omhakken van de bomen is een onzalig plan. De inwoners zijn er niet blij mee en het is schadelijk voor de biodiversiteit. Behalve het college zit echt helemaal niemand te wachten op meer uitzicht vanaf de A7 op het Zuiderstrand, de havens en de Afsluitdijk.
In de programmabegroting staat niet welk bedrag besteed zal worden aan het planten van bomen. Desgevraagd laat het college weten dat hiervoor jaarlijks structureel 85.000 euro wordt uitgetrokken. Daarvan kunnen 250 tot 300 bomen worden geplant. Dit komt bij een landoppervlakte van 358 vierkante kilometer dus neer op ongeveer 1,3 boom per vierkante kilometer per jaar. Dat schiet niet op. Er verdwijnen bovendien veel meer bomen dan er bij komen.
Er wordt 20.000 euro uitgetrokken voor het opstellen van een gedragscode biodiversiteit, maar niets voor het daadwerkelijk stimuleren van de biodiversiteit. Mede als gevolg van de grootschalige landbouw neemt de biodiversiteit steeds meer af. GroenLinks wil meer aandacht voor kleinschalige, ecologische en natuurinclusieve landbouw. Het college zou dit moeten stimuleren.
De raad heeft het college voor de zomervakantie in een motie verzocht om op korte termijn een beleidsplan op te stellen ten aanzien van monumenten in het algemeen en een gemeentelijke monumentenlijst in het bijzonder. Voor zover wij kunnen overzien is hier nog niets mee gebeurd. De monumentencommissie wordt nergens bij betrokken, terwijl nu juist deze commissie bijzonder goed op de hoogte is van ons culturele erfgoed en daarmee de eerste instantie is bij wie het college te rade zou moeten gaan. Wij horen wel dat er vage plannen zijn om bordjes op mooie gebouwen te hangen, maar dat kun je met goed fatsoen geen monumentenbeleid noemen. Dat kan een gevolg zijn van beleid, maar niet het begin. In de programmabegroting kunnen wij geen bedrag voor gemeentelijk monumentenbeleid terugvinden. Op pagina 91 van de financiële begroting staat echter dat in 2018 en de jaren daarna voor cultureel erfgoed precies NUL euro is begroot.
Al bijna vier jaar worden alle pogingen van GroenLinks om een monumentenbeleid van de grond te krijgen gefrustreerd door de hiervoor verantwoordelijke wethouder. Hoe kan het dat een wethouder met cultuur en erfgoed in zijn portefeuille daar zo weinig feeling mee heeft? Zelfs een breed aangenomen motie wordt in de prullenbak gegooid. Dit is onverantwoord, onbegrijpelijk en onacceptabel. Nu lezen wij in de krant dat de wethouder vindt dat de volgende raad het maar moet gaan oplossen. Wat een gemakzuchtige houding. Vier jaar volkomen verpest! GroenLinks kan nu wel weer een motie of amendement gaan indienen, maar is dat niet volkomen zinloos? Gebeurt er dan wel iets mee? Het wachten is op een nieuwe wethouder.
Wel zien wij in de begroting een bedrag van ruim vier ton voor de restauratie van drie rijksmonumenten. Dat is prachtig, maar komt er ook subsidie van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed en zo ja hoeveel? Er staat niet bij of het een totaalbedrag is of alleen de gemeentelijke bijdrage voor de restauratie. Graag een toelichting van de wethouder hierop.
Hoe zit het nu eigenlijk met de inventarisatie van de gemeentelijke kunstschatten? Wij denken dat die er niet is, in ieder geval niet van álle werken. Waar bevinden die zich? Hoeveel zijn er verdwenen? De wethouder weet het niet en onderzoekt het niet. Er wordt op dit moment nog gewerkt aan een beleidsplan voor kunst en cultuur.
Het nu opnemen van een bedrag zou prematuur zijn volgens het college; er wordt dus €10.000 op bezuinigd. Is er dan wel ooit geld aan uitgegeven? Waar is het geld heengegaan dat er de afgelopen jaren voor is begroot? Het verdwijnt al een aantal jaren in het grote niets. Er wordt al jaren gepraat over het beleidsplan, maar er gebeurt niets. Wordt het niet eens tijd om er echt iets aan te gaan doen? Hoe ingewikkeld kan het zijn? Als het beleidsplan in 2018 wordt vastgesteld, wat toch echt zou moeten kunnen, waarom wordt er dan geen geld uitgetrokken voor de realisatie ervan? Graag een toelichting van de wethouder hierop.
Voorzitter, tot slot dien ik twee amendementen in, namelijk A 2017 22 bij pagina 11 en A 2017 21 bij pagina 56 van de programmabegroting 2018-2022.
AMENDEMENT A 2017 22 GL, PHK, OHK, CU Begroting duurzame energie:
De raad van de gemeente Hollands Kroon in vergadering bijeen op 2 november 2017
besluit:
op pagina 11 van de programmabegroting 2018-2022, programma bedrijvigheid, cluster economische ontwikkeling, de doelstelling
Optimale vestigingskansen voor bedrijven die duurzame energie opwekken
te wijzigen in:
Optimale vestigingskansen voor duurzame bedrijven en voor bedrijven die duurzame energie opwekken
en gaat over tot de orde van de dag.
Toelichting:
Duurzaamheid is het leidend en verbindend principe van Hollands Kroon. Dit principe zal dus in al het handelen van onze gemeente tot uiting moeten komen.
A 2017 21 GL, PHK, OHK Begroting tramabri pag. 56
De raad van de gemeente Hollands Kroon in vergadering bijeen op 2 november 2017
besluit:
in paragraaf 4. Grondbeleid, op pagina 56 van de programmabegroting 2018-2022, bij lopende projecten, vastgoed van vrijgekomen gemeentelijke gebouwen in voorbereiding
te schrappen:
Tramabri en omgeving in Barsingerhorn
en gaat over tot de orde van de dag.
Toelichting:
De tramabri en omgeving vormen samen de entree van Barsingerhorn, ontworpen door twee landschapsarchitecten met als achterliggende gedachte in het klein het verkavelingspatroon van het dorp met de smalle kavels en paden te laten zien. Het was een geschenk van de gemeente Niedorp aan de inwoners van Barsingerhorn. Sinds 1993, toen Barsingerhorn een beschermd dorpsgezicht werd, is de tramabri een geliefde plek voor zowel mensen uit het dorp als voor wandelaars en fietsers die er even gaan zitten. Het is een vrij toegankelijke plek voor natuur, biodiversiteit, rust en dagrecreatie. Het merendeel van de Barsingerhorners wil dit graag in de huidige staat behouden. Laten we hun wens respecteren.
Tot zover in de eerste termijn, voorzitter.
[beide amendementen zijn aangenomen door de raad]