Nederland is van oudsher een slim land. Slim op technisch gebied, slim in het zaken doen, slim in landbouw, watermanagement... Dat merk je nog altijd. Waar je ook ter wereld komt, je vind overal wel Nederlanders en bijna altijd zijn ze betrokken bij bijzondere projecten of bedrijven. Nederland had dan ook een goede reputatie als het gaat over innovatie.
Deze reputatie holt echter hard achteruit. In het lijstje van meest innovatieve landen zakt Nederland snel weg en het Nederlandse onderwijs heeft de afgelopen jaren sterk in kwaliteit ingeboet.
Nederland wordt wel steeds sluwer. Politici stelen de macht door hun idealen sluw te verpakken in pakkende one-liners, in sluwe beloftes die altijd aanspreken maar niet nagekomen kunnen worden en door sluw toneelspel in de tweede kamer. De politieke arena begint op een beursvloer te lijken. Met stevige uitspraken probeert men de emoties van de kiezer te beïnvloeden waarna snel naar de peilingen van Maurice de Hond wordt gekeken. Daar draait het om: de peilingen. Maar is het land er wel voor de politici? Of zouden de politici er voor het land moeten zijn?
Onze economie staat op instorten, althans dat is wat sluwe politici en kredietbeoordelaars ons vertellen. De oorzaak zou de torenhoge nationale schuld zijn. Daarom moet er zwaar bezuinigd worden. En bezuinigen doe je - volgens de sluwerikken - door te verschralen, door af te slanken, door de burger - en vooral de zwakste burgers - overal voor op te laten draaien. “Het kan echt niet anders!” Met een ernstig gezicht wordt deze boodschap ons keer op keer voor gehouden. We zouden het bijna gaan geloven.
Maar gelukkig zijn er nog slimme mensen. Slimme mensen weten dat niet de nationale schulden de oorzaak van de crisis zijn, maar de manier waarop onze overheden met deze schulden omgaan. Natuurlijk is het in ieders belang Griekenland overeind te houden, maar is het echt slim om de banken - die deze situatie veroorzaakt hebben - hier nu rijkelijk voor te belonen? Is het slim om de zorg zo te verschralen dat de kosten op de langere termijn juist toenemen? Is het slim om het niveau van onderwijs weg te laten zakken zodat de jeugd straks nog meer de aansluiting met het bedrijfsleven mist? Is het slim om te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking waardoor armoede in de wereld toeneemt met alle gevolgen van dien (extremisme, oorlogen, vluchtelingen, noodtoestanden)?
GroenLinks vindt van niet. Ook wij vinden het verstandig dat de Nationale schuld verlaagd wordt. Niet met platte bezuinigingen die de economie in een depressie brengen maar juist door Nederland te ‘verslimmen’. Slimme oplossingen worden het best bedacht door de mensen die het dichts bij het werk staan. Voorbeeld: Buurtzorg Nederland, een thuiszorgorganisatie uit Almelo, heeft met de medewerkers een thuiszorgconcept ontwikkeld waardoor klanten en medewerkers heel enthousiast zijn en zij per patiënt minder kosten dan andere thuiszorgorganisaties die ‘gemanaged’ worden vanuit een ivoren toren. Als gemeenten besluiten alleen contracten met degelijke slimme organisaties aan te gaan dan leidt dat tot verbetering van de kwaliteit én tot grote besparingen.
De regering legt veel van de bezuinigingen op het bordje van de gemeenten. Gemeenten hebben nu de keuze: verschralen of verslimmen. Groenlinks Hollands kroon wil verslimmen. Geen platte bezuinigingen maar de kennis in onze samenleving gebruiken om slimme verbeteringen te vinden waardoor verbeteren hand in hand gaat met besparen. En dat kan. Bedrijven weten dat. Succesvolle bedrijven hebben hun succes altijd eraan te danken dat ze in moeilijke perioden slimme oplossingen gevonden hebben ipv platte bezuinigingen. Overheden moeten dit nog ontdekken, maar het kan echt! Of het nu gaat om voorzieningen in de dorpskernen, om activiteiten voor de jeugd, om betaalbaar openbaar vervoer, om duurzame visserij, landbouw, veeteelt of energie… er zijn altijd slimme oplossingen te vinden die verbeteren en besparen combineren. Maar dan moet het gemeentebestuur wel uit de ivoren toren komen en samenwerken met de mensen in het veld.
Een voorbeeld uit de regio: Noorderkwartier NV heeft de afgelopen jaren bewezen erg slim te zijn. Hun resultaat stak de afgelopen jaren ver boven het landelijke gemiddelde uit. Toch dreigen zij nu door de maatregelen uit de Haag in de rode cijfers te komen. En dan mogen de gemeenten in de buidel tasten om het tekort aan te vullen. Dat zelfde geld voor bijvoorbeeld ISD. Nu kan de gemeente natuurlijk zelf allerlei maatregelen gaan treffen, maar de kennis voor slimme oplossingen zit bij Noorderkwartier en ISD. Groenlinks pleit er daarom voor om samen met hen te zoeken naar creatieve manieren om te verbeteren en te besparen. Op een manier die bovendien zorgt dat de doelgroep goed bedient blijft. Dat lijkt misschien een utopie, maar praktijk bewijst keer op keer dat juist de samenwerking met mensen uit het werkveld tot zulke slimme oplossingen leidt.
Als we kiezen voor verslimmen wordt Hollands Kroon ook echt de kroon op Holland!
Over de auteur: Peter Fekkes is ondernemer en trainer/coach. Zijn bedrijf met 7 werknemers is gevestigd in Barsingerhorn en gespecialiseerd in cultuurverandering en het ontwikkelen van leiderschap in organisaties. In die positie heeft Peter al veel organisaties succesvol geholpen te ‘verslimmen’. Peter is verkiesbaar voor Groenlinks.