Algemene ledenvergadering
Het afdelingsbestuur besloot, geschrokken van de onverkwikkelijke gevolgen van het krantenartikel, een algemene ledenvergadering uit te roepen en pas daarna te reageren op de gebeurtenissen. Tijdens deze vergadering op 5 juni lichtte Lilian uitgebreid toe waarom zij op 23 mei bij aanvang van de raadsvergadering terugtrad als wethouder. Fractievoorzitter Joop Laagland gaf uitleg over het besluit van de fractie om uit de coalitie te stappen. Door het plotseling intrekken van vertrouwen in de wethouder door coalitiepartij OHK, gevolgd door PvdA en SHK, zagen wethouder en fractie zich geconfronteerd met een onwerkbare situatie om de GroenLinks-doelen – klimaat, duurzaamheid, solidariteit, sociale rechtvaardigheid – in het college te realiseren. De ledenvergadering toonde begrip voor het besluit van wethouder en fractie. Bestuur en leden zien geen enkele reden om te twijfelen aan de integriteit van onze wethouder.
Nieuwe bestuurscultuur
“We vinden het open gesprek belangrijk en steunen een open politiek debat. (…) Iedereen wordt respectvol bejegend,” staat in het huidige coalitieakkoord Samen bouwen aan vertrouwen. Toch werd in het krantenartikel waarin de bestuurlijke integriteit van onze wethouder – ten onrechte – in twijfel werd getrokken, door de fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij eenzijdig het vertrouwen in onze wethouder opgezegd. Zónder hier vooraf het gesprek over te voeren, zónder te verifiëren of de bewering in de ambtelijke notitie juist is en zónder nader overleg met de coalitiepartners. “Met deze actie besloot OHK af te zien van afstemming met coalitiepartners, fracties, feitenonderzoek, hoor en wederhoor en een raadsdebat. Ik vind dat onbehoorlijk,” schreef Lilian in een brief aan de gemeenteraad. Van een nader onderzoek naar de onterechte beschuldiging is het niet gekomen. De coalitiepartners vonden beeldvorming belangrijker dan waarheidsvinding en zagen de wethouder liever vertrekken. Blijkbaar was één artikel in de Telegraaf voldoende om het vertrouwen op te zeggen, zonder de wethouder met wie al twee jaar werd samengewerkt de gelegenheid te geven tot een weerwoord. Eén artikel in de Telegraaf (!) bleek voor hen meer waard te zijn dan het woord van de wethouder. Nu al vergeten wat er in het coalitieakkoord staat?
Zoals terug valt te lezen in notulen van de bestuurlijke overleggen onder regie van de provincie, heeft de wethouder altijd de motie van de gemeenteraad uitgedragen. Het is onduidelijk hoe een ambtenaar in de ambtelijke voorbereiding van een telefoongesprek tussen een gedeputeerde en een wethouder tot het beschrijven van een standpunt van de wethouder komt; noch wat de status van zo’n ambtelijk verwoord standpunt is. De simpele conclusie van de Telegraaf én OHK dat de annotatie een verslag betrof met daarin de exacte verwoording van het standpunt van de wethouder, is niet alleen onjuist, maar toont ook aan dat men de procedure niet begrijpt. De gevolgen zijn groot en persoonlijk zeer beschadigend voor Lilian Peters, terwijl van het vermeende “doordrukken” van 2,5 miljoen zonnepanelen op het IJsselmeer door onze wethouder geen enkele sprake is.
Het “omstreden” project Wieringerhoek IJsselmeer
Het project Wieringerhoek is in de Regionale Energie Transitie 1.0 (RES) opgenomen na een intensief participatieproces van Hollands Kroon, Medemblik en de provincie Noord-Holland. De raad, die hier in 2021 met grote meerderheid vóór stemde, verzocht het college in september 2023 plotseling per motie een procedure te starten om het zoekgebied Wieringerhoek te laten vervallen in de RES 2.0. Het maatschappelijk draagvlak zou zijn afgenomen – een bewering die niet met cijfers werd onderbouwd.
Uit de reactie van de provincie bleek dat het project doorgaat, ondanks het terugtrekken van Hollands Kroon. De Medemblikse wethouder verbaasde zich over “het feit dat de raad van Hollands Kroon dit besluit eenzijdig nam, zonder hier van tevoren het gesprek over te voeren met provincie en buurgemeente.” Hij vond dit onbehoorlijk ten opzichte van de diverse overheden die intensief samenwerken aan de verkenning van de mogelijkheden binnen dit zoekgebied. Het project was immers al op 15 maart 2022 door de provincie, op verzoek van Medemblik én Hollands Kroon, bij het Ministerie van EZK voorgedragen als een project Opwek Energie op Rijksgrond. Na acceptatie door dit ministerie is hiervoor een ambtelijke verkenning gestart. Hierbij zijn meerdere ministeries en partijen betrokken. De ambtelijke verkenning is inmiddels bijna afgerond; binnenkort is het eerste bestuurlijk overleg.
Tot slot
GroenLinks heeft twee jaar geleden met enthousiasme en vertrouwen haar handtekening onder het coalitieakkoord gezet. Er is hard gewerkt aan een groener en duurzamer Hollands Kroon. Ook op het gebied van archeologie, monumenten, inclusiviteit en verkeersveiligheid zijn er stappen gezet. Natuurlijk gaan we daar, nu vanuit de oppositie, mee door.
GroenLinks Hollands Kroon, juni 2024