Geen zorgen om de zorg, maar zorgen voor zorg

Hollands Kroon wordt een sociale gemeente. We laten mensen nooit aan hun lot over. Goede zorg en armoedebestrijding is het fundament van een goed en geslaagd sociaal beleid. Voor ieder mens is het belangrijk om te werken of op een andere manier het gevoel te hebben een steentje bij te dragen aan de samenleving. GroenLinks wil dat iedereen kan meedoen. Via betaald werk, school, mantelzorg of vrijwilligerswerk. Als dat niet lukt, is het de taak van de gemeente om mensen te helpen, bijvoorbeeld met extra ondersteuning of begeleiding. Ons uitgangspunt is altijd: meer vertrouwen in de keuzes van mensen zelf. Goede zorg sluit aan bij wat mensen nodig hebben.

Iedereen doet mee

GroenLinks wil armoede voorkomen. Geldzorgen maken mensen ziek. Pas wanneer schulden en geldzorgen opgelost zijn, kunnen mensen de concentratie opbrengen om te re-integreren en een zorgtraject succesvol te doorlopen. Daarom moeten minimaregelingen toegankelijk en ruimhartig zijn. Wij kiezen voor ruimhartige inkomensondersteuning, zodat mensen met een minimumuitkering of werkende armen zich niet uitgesloten voelen en hun kinderen gewoon mee kunnen doen aan sportieve en culturele activiteiten. Hollands Kroon start met een vertrouwensexperiment in de bijstand. Wij willen geen onnodige regels voor mensen met een bijstandsuitkering. Wij vinden ook dat zij meer mogen bijverdienen. Met het bedrijfsleven maken we afspraken over het in dienst nemen van jongeren, ouderen, laaggeschoolden en personen met een handicap.

Menselijke zorg

Soms komen kinderen of jongeren in zulke grote problemen dat zij hulp nodig hebben. GroenLinks vindt dat jeugdzorg snel moet kunnen optreden, omdat zo veel leed kan worden voorkomen. Wij vinden wachtlijsten echt onacceptabel. De zorg moet goed aansluiten bij wat kinderen en jongeren nodig hebben. Daarom moeten kinderen en hun ouders ook zelf een stem hebben in het zoeken naar de beste oplossing. Ouderen en mensen met een beperking of een chronisch of psychosociaal probleem ontvangen de zorg en ondersteuning die het hen mogelijk maakt om met de samenleving mee te kunnen blijven doen en om in hun eigen, vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen, in hun eigen huis of in kleinschalige woonvormen waar zorg aanwezig is. GroenLinks stimuleert ontmoetingsplekken en andere buurtvoorzieningen, waar mensen elkaar kunnen helpen en ontmoeten. Eigen keuze is voor GroenLinks belangrijk. Als mensen de regie niet goed zelf kunnen nemen, komt de gemeente in actie. In de zorg staan mensen die hulp nodig hebben centraal, met hun eigen talenten en hun eigen behoeften. Dat moet het uitgangspunt zijn, in plaats van de regels van de gemeente. Zorg heeft een doel en iedereen hoort erbij! Wij willen een echt inclusieve samenleving.

Samenwerking zorgverleners

Wij vinden dat de zorg breder moet zijn dan alleen het beter maken van een patiënt. Er moet oog zijn voor alle problemen waar mensen mee te maken hebben: werk, inkomen, wonen, gezondheid en jeugdzorg. Al die terreinen moeten niet apart, maar in samenhang worden aangepakt. Het is belangijk dat professionele hulpverleners, verpleegkundigen van de thuiszorg, andere begeleiders, schuldhulpverleners, de huishoudelijke hulp, mantelzorgers en vrijwilligers goed met elkaar samenwerken en elkaar snel weten te vinden.

Bij de uitbesteding van taken, zoals de zorg, letten we in de eerste plaats op kwaliteit en niet alleen op kosten. Ook zaken als duurzaamheid en een goede omgang met personeel (vaste contracten) nemen we mee in de beslissing. Vanzelfsprekend verdienen de professionele hulpverleners die de gemeentelijke zorgtaken uitvoeren, ongeacht bij welke organisatie zij in dienst zijn, goede arbeidsomstandigheden, een fair inkomen en vergoeding van reiskosten.

Bescherming van de cliënt

De vrijheid van de cliënt bij de keuze van de zorgverlener moet zijn geborgd.

Onafhankelijke zorgindicatie vinden wij belangrijk. De organisatie die besluit of iemand hulp krijgt kan niet de organisatie zijn die deze hulp gaat geven: de slager keurt niet zijn eigen vlees. Van sociale wijkteams verwachten we een onafhankelijke vaststelling van de benodigde hulp en een ‘eropaf-mentaliteit’: als mensen zich bij het loket melden omdat het water hen aan de lippen staat, wordt er geen afspraak voor over zes weken gemaakt, maar worden zij meteen geholpen. Mantelzorgers hebben een belangrijke rol. Door hun zorg kunnen mensen zelfstandig blijven wonen. De mantelzorger wordt bij het keukentafelgesprek betrokken en wordt gesteund door de gemeente, onder meer door het aanbieden van respijtzorg.Ook onafhankelijke cliëntondersteuning is belangrijk. Mensen die hulp vragen verkeren in een afhankelijke positie en zijn niet altijd in staat om hun hulpvraag goed toe te lichten. Daarom kunnen zij zich laten bijstaan door een onafhankelijke professionele adviseur naar eigen keuze. Op deze wijze borgen wij een goede en eerlijke zorgomgeving in onze gemeente. In geval van geschil is er een laagdrempelige onafhankelijke beroepsinstantie. De WMO-adviesraad speelt een belangrijke en actieve rol bij de voorbereiding, vaststelling, voortgang en evaluatie van het gemeentelijke beleid voor maatschappelijke ondersteuning. De gemeente neemt de gevraagde en ongevraagde adviezen en aanbevelingen van deze raad zeer serieus. Ook naar onafhankelijke cliëntenraden wordt goed geluisterd.

 

Dit willen wij

  • Wij kiezen voor ruimhartige inkomensondersteuning.
  • We beginnen met een vertrouwensexperiment in de bijstand.
  • Zelfredzaamheid is een groot goed, maar niet het enige doel waarnaar wordt gestreefd.
  • Wij zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, een fair inkomen en vergoeding van reiskosten voor professionele hulpverleners die gemeentelijke zorgtaken uitvoeren, ongeacht bij welke organisatie zij in dienst zijn.
  • Cliënten zijn vrij in de keuze van de zorgverlener.
  • De zorgindicatie gebeurt door een onafhankelijke instantie.
  • Cliënten kunnen gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning.
  • Familie, mantelzorgers en/of onafhankelijke cliëntondersteuners worden actief betrokken bij keukentafelgesprekken.
  • Er is een onafhankelijke klachtencommissie.
  • De WMO-adviesraad en onafhankelijke cliëntenraden spelen een belangrijke en actieve rol bij de voorbereiding, vaststelling, voortgang en evaluatie van het gemeentelijke beleid.
  • De gemeente wijkt alleen goed beargumenteerd af van de gevraagde en ongevraagde adviezen van de WMO-adviesraad en onafhankelijke cliëntenraden.