Monument Den Oever
Monument Den Oever

Den Oever

Den Oever is een dorp gelegen in de gemeente Hollands Kroon, in de provincie Noord-Holland. Het is pal gelegen aan de Afsluitdijk. Het dorp is vooral bekend om de garnalenvisserij.
Het dorp is tegenwoordig het op één na grootste dorp van het voormalige eiland Wieringen, na Hippolytushoef. De plaatsnaam is een oude naam voor het gebied waarin het dorp ligt. Rond de tijd dat de Waddenzee ontstond lag het gebied alleen via het oosten aan het open water, de oever. Later, toen Waddenzee en Zuiderzee echte grote open watergebieden werden, is Den Oever een tijd half wad en open water geweest en lag de oever ongeveer bij Oosterland. Maar in de loop van 14e en 15e eeuw verschoof langzaam de oever en zo ontstond een aantal kleine kernen, waarvan Den Oever er één was.

Opvallend is dat er geen kerk staat in het dorp, wel stond er vroeger De Kapel, deze was verbonden met een gasthuis. Dit gebouw staat nu in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Naast de grote haven met de grote vissershallen staat er in het dorp de korenmolen De Hoop, deze dateert van 1675. Aan de rand van het dorp is sinds 2004 het Vikinginformatiecentrum (VIC) gevestigd in een modern gebouw dat het deelt met de lokale VVV. Het VIC is de opvolger van het opgeheven museum Het Huis van de Aarde gevestigd en laat de bezoeker kennismaken met de lokale vroeg-middeleeuwse geschiedenis en met name de Vikingen, die zich op Wieringen hadden gevestigd. Er is ook een hoek gewijd aan de algemene geologie.
Bij Den Oever ligt de Afsluitdijk. Begin 30'er jaren zijn hier in de Afsluitdijk twee groepen spuisluizen aangelegd om het zoete IJsselmeerwater naar zee af te voeren en voor de scheepvaart werd een schutsluis gebouwd. De Stevinsluizen zijn een rijksmonument. Bij de sluizen zijn diverse kazematten aangelegd ter bescherming van de sluizen. De Stelling bij Den Oever heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog nauwelijks een rol gespeeld daar het Duitse leger tijdens de Slag om de Afsluitdijk de Stelling Kornwerderzand niet is gepasseerd.
Aan de kust staat nog steeds de Vuurtoren van Den Oever die herinnert aan de tijd dat Den Oever ooit op een eiland lag.
Op de havendijk van Den Oever staat sinds 2005 een monument voor de vissers van Wieringen die tijdens hun werk om het leven kwamen. Het werd gemaakt door de Wieringer beeldhouwer Hans Blank.