Wij willen onze dorpen, wijken en buurtschappen leefbaar houden. Er moet in Hollands Kroon genoeg, passende en kwalitatieve woonruimte zijn voor iedereen, waarbij er extra aandacht komt voor de behoefte aan kleine woningen. Diversiteit van inwoners is voor iedere kern belangrijk; ieder dorp moet aantrekkelijk zijn voor starters, alleenstaanden, (jonge) gezinnen, nieuwkomers en senioren. Wij bouwen woningen op een logische plek; inbreilocaties hebben onze voorkeur. Algemene voorzieningen en sport- en spelaccommodaties moeten goed bereikbaar zijn en blijven. Nieuwe woningen voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking worden dicht bij de noodzakelijke voorzieningen gebouwd. GroenLinks vindt dat de gemeente hier de regie in moet voeren en dit niet aan de markt mag overlaten. Nieuwbouw vindt plaats binnen de rode contouren. Wij willen geen verrommeling van het buitengebied.
Betaalbaar wonen
Iedereen moet goed kunnen wonen. En betaalbaar. Het is van belang dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn. GroenLinks wil harde afspraken maken met woningbouwcorporaties, zodat zij voldoende sociale woningen bouwen, ook voor jongeren, ouderen en mensen met een beperking die een aangepaste woning nodig hebben. Woningbouwcorporaties en zorgverleners trekken hierin gezamenlijk op en doelgroepen worden er actief bij betrokken. Met projectontwikkelaars maken we ook afspraken over de bouw van voldoende huurwoningen voor mensen met een middeninkomen én over betaalbare koopwoningen. Nieuwbouwwoningen moeten per definitie levensloopbestendig zijn.
Flexibel wonen
Binnen het door de provincie bepaalde quotum voor nieuwbouwwoningen zal de gemeente de regie voeren, gericht op een hoge kwaliteit, een goede verdeling over de verschillende doelgroepen en over de dorpskernen, met extra aandacht voor de behoefte aan kleine en betaalbare woningen. De gemeente wijst locaties aan waar tiny houses kunnen worden gebouwd en zorgt samen met de woningcorporaties ook voor de realisatie van andere innovatieve woonconcepten, naar behoefte van specifieke doelgroepen, zoals verstandelijk gehandicapten of mensen met psychiatrische problematiek. Er komen experimenten met woonvormen tussen zelfstandig wonen en wonen in een verzorgings- of verpleegtehuis in. Thuiswonende ouderen die tijdelijk meer hulp nodig hebben moeten snel op een veilige plek terecht kunnen. Woningen worden zodanig aangepast dat mensen er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Met corporaties maakt de gemeente afspraken over het aanpassen van woningen. Ook eigenaars/bewoners krijgen een palet aan maatregelen aangeboden, waaruit zij kunnen kiezen naar gelang de eigen wensen. Het gaat hierbij om prettig blijven wonen zonder grootschalige ingrepen.
Duurzaam bouwen
Verder willen we energiezuinige en bij voorkeur energieneutrale woningen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van de bewoners. Verduurzaming van particuliere woningen en bedrijfsgebouwen wordt in Hollands Kroon gestimuleerd en ondersteund. Dit levert werkgelegenheid op en is een goede investering voor de eigenaar. Met woningcorporaties maken we afspraken om woningen bij renovatie zoveel mogelijk energieneutraal te maken (voor 2020 naar gemiddeld energielabel B). Nieuwbouwwijken worden gasloos gebouwd. De mogelijkheid van kleinschalige toepassing van warmtenetten wordt onderzocht en zo mogelijk gefaciliteerd.
Hollands Kroon voor iedereen toegankelijk
In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking geratificeerd. Hollands Kroon geeft invulling aan dat verdrag en stimuleert maatschappelijke partners en ondernemers om er ook mee aan de slag te gaan. Gemeentelijke gebouwen, trottoirs, winkels en overige voorzieningen moeten fysiek toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor evenementen. Jaarlijks sporen we samen met de inwoners bestaande obstakels en problemen voor rolstoelen en rollators op. Met elkaar bepalen we welke problemen we als eerste gaan aanpakken om de gemeente volledig rolstoel- en rollatorproof te maken. Met deze bevindingen wordt ook rekening gehouden bij de herinrichting van straten en wijken en bij nieuwe planontwikkeling.
Voorzieningen
Het voorzieningenniveau in veel dorpskernen is veel te laag, waardoor deze kernen niet meer aantrekkelijk zijn voor jonge gezinnen en senioren. Hier wil GroenLinks verandering in brengen, maar dat kan de gemeente niet alleen. In nauwe samenwerking met bewonersinitiatieven, sportverenigingen, ondernemers en maatschappelijke dienstverleners kan de gemeente per woonkern een passende oplossing ontwikkelen. Hierbij heeft de opzet van coöperaties onze voorkeur. Wijkteams en kernbeheerders kunnen vanuit de gemeente een regiefunctie krijgen en de gemeente kan dit proces actief faciliteren.
Sport en spel
Sport is belangrijk voor iedereen. Het moet voor ieder kind in Hollands Kroon mogelijk zijn om met vriendjes en vriendinnetjes buiten te spelen en het moet voor ieder kind, voor iedere volwassene en voor iedere senior haalbaar zijn om te sporten. Sport- en spelfaciliteiten moeten daarom voor iedereen bereikbaar zijn.