GroenLinks vindt dat alle visserij duurzaam moet zijn. Een evenwichtig marien ecosysteem is belangrijk voor dier en mens, nu en later. GroenLinks wil hiertoe de commerciële visvangst op de Noordzee en de Waddenzee zo reguleren dat de biodiversiteit toeneemt en er ook op lange termijn een goed belegde boterham voor vissers mogelijk is. Ook voor de haven en aan visserij verbonden bedrijven is milieubewustzijn en duurzaamheid wenselijk. Zowel in de verwerking van de vangst als de afvalverwerking is door innovatie, investeringen en samenwerking veel duurzaamheidswinst te behalen. Regelmatig en constructief overleg tussen vissers, andere gebruikers van de zee, natuurbeschermers en de overheid, waaronder de gemeente, is hiervoor essentieel.
Hoofdstad van de zeeverse vis
Met de Wieringer vissersvloot en de haven van Den Oever beschikt Hollands Kroon over een lange en rijke visserijtraditie. Met ruim zestig Wieringer schepen, waarvan ruim de helft op garnalen vist, is de visserij van oudsher een belangrijke sector voor de werkgelegenheid. Ook gerelateerde bedrijven, zoals de visafslag Hollands Noorden, de coöperatie voor scheepsbenodigdheden, de scheepswerf, visrestaurants en sportvisbedrijven zijn van belang. Onder de slogan Hoofdstad van de zeeverse vis wordt dit actief uitgedragen.
Duurzaam werken
GroenLinks erkent het belang van de visserij en de daaraan gelieerde bedrijven voor de werkgelegenheid in Hollands Kroon. Juist in een sector die gevoelig is voor vervuiling en uitputting, is duurzaam ondernemen nodig. Dit stimuleren wij door het aantrekken van duurzame bedrijven en het nemen van maatregelen die het milieu beschermen of versterken. In de omgevingsvisie ligt de nadruk op een vitale visserijvloot, een visafslag met een regionale functie en een vismarkt met groot assortiment. GroenLinks wil daaraan toevoegen het stimuleren van duurzame technieken en voorrang geven aan duurzame bedrijven, zoals een zeeboerderij voor het kweken, oogsten en verwerken van verschillende soorten zeewier.
Waddenzee
De Waddenzee is een uniek natuurgebied dat door UNESCO is aangemerkt als werelderfgoed. Het is onderdeel van Natura 2000, dat het behoud van de biodiversiteit tot doel heeft. Voor de Waddenzee geldt een verbeteropgave voor de bodemgemeenschap (het leven in de bodem: pieren, kokkels etc.) en de visgemeenschap (alles dat er boven zwemt). De kraamkamerfunctie van de Waddenzee staat onder druk door klimaatverandering en bodemberoering. De opgroeikans voor vis wordt beperkt door vistechnieken met een hoge bijvangst. GroenLinks is daarom voorstander van vistechnieken die de grond niet of nauwelijks beroeren en die de bijvangst minimaliseren.
Dierenwelzijn
Duurzame visserij vraagt een verantwoord verwerkingsproces. Wekelijks wordt in Den Oever tussen de 40.000 en 100.000 kilo garnalen gelost en vervoerd. Andere vissoorten die gelost worden zijn onder andere kreeft, tong, schol en langoustines. GroenLinks vraagt aandacht voor dierenwelzijn bij het verwerken van de visvangst. De ontwikkelingen op dit gebied in Urk zijn bemoedigend en verdienen navolging.
Duurzame haven
Een duurzame haven is essentieel voor mens en milieu. Hollands Kroon heeft de Green Deal Visserij voor een Schone Zee ondertekend en heeft zich daarmee verplicht tot een sluitende afvalkringloop in de haven. De Stichting Financiering Afvalstoffen Visserij (SFAV) regelt de afgifte van scheepsafvalstoffen in daartoe bestemde opslag locaties. Het door vissers opgeviste afval uit zee wordt kosteloos opgehaald en afgevoerd. GroenLinks wil een regelmatige en onafhankelijke controle op de naleving van de afspraken en passend optreden bij overtredingen. Bedrijfsafval – netten, pluis, vistuig, pallets - kan worden afgegeven bij de Coöperatieve In- en Verkoop Vereniging (CIV) in Den Oever. De CIV is aangesloten bij Healthy Seas, een samenwerking van NGO’s en bedrijven met het doel de zee schoon te houden en onnodige vissterfte te voorkomen. Het afval wordt verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. GroenLinks is verheugd over deze ontwikkeling.
ECOport-certificaat
De haven van Den Oever heeft, samen met de andere Waddenzeehavens, een ECOport-certificaat voor een duurzamer beheer van de Waddenzee als UNESCO-gebied. Dit verplicht tot controle op de milieuwetgeving en het nemen van maatregelen om de impact van de haven op de omgeving te verkleinen. GroenLinks onderschrijft het ECOport-uitgangspunt dat bedrijven, NGO’s en overheden moeten samenwerken aan innovatie en economische ontwikkeling zonder dat er concessies worden gedaan aan de ecologische waarden van het gebied.
Dit willen wij
- Het aantrekken van duurzame bedrijven en maatregelen die het milieu beschermen of versterken wordt opgenomen in de gemeentelijke omgevingsvisie, want duurzaam ondernemen is essentieel voor gezonde visserij.
- Faciliteren van de vestiging van een zeeboerderij voor het kweken en oogsten van zeewier en verwerking tot grondstof.
- Stimuleren van vistechnieken die de bodem niet of nauwelijks beroeren en de bijvangst minimaliseren.
- Aandacht voor dierenwelzijn bij het verwerken van de visvangst.
- Regelmatige en onafhankelijke controle op de praktijk van een sluitende afvalkringloop op de haven, zoals vastgelegd in de Green Deal Visserij voor een Schone Zee, en handhaving bij overtredingen.
- Samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in het project Healthy Seas, dat de zee schoon houdt en onnodige vissterfte voorkomt.
- Samenwerking tussen bedrijven, NGO’s en overheden aan innovatie en economische ontwikkeling zonder concessies aan de ecologische waarden van het gebied, zoals bepaald in het ECOport-certificaat voor een duurzaam beheer van de Waddenzee als UNESCO natuurgebied.
Recreatie en toerisme: van alle markten thuis
Vernieuwend boeren in Hollands Kroon