Als het aan GroenLinks ligt wordt Hollands Kroon een voorbeeld van duurzame vernieuwing in de agrarische sector. Boeren verdienen hier een goed en eerlijk loon, doordat zij een voortrekkersrol vervullen in vernieuwing, die leidt tot dier-, milieu- en klimaatvriendelijke productiebedrijven. Boerenbedrijven dragen bovendien actief bij aan de leefbaarheid in Hollands Kroon met natuurinclusieve landbouw, bloeiende oevers, bermen en akkerranden, een rijkdom aan weidevogels en een keur aan gezonde en lekkere lokale producten.

Boeren en burgers

Maar liefst 80% van het grondoppervlak van Hollands Kroon wordt gebruikt voor agrarische productie, terwijl ruim 97% van de beroepsbevolking werkzaam is in geheel andere branches. Deze spagaat leidt nogal eens tot onderling onbegrip en lastige keuzes. Zo wil een boer graag ruim baan voor de steeds groter wordende landbouwmachines, terwijl burgers hierdoor bang zijn om hun kinderen op de fiets naar school te laten gaan. GroenLinks vindt dat deze werelden goed samen moeten gaan; het is geen keuze voor de een of de ander, maar voor beide. Daarom wil GroenLinks vanuit de gemeentepolitiek boeren helpen om te innoveren, maar vraagt ook hun medewerking bij het veiliger maken van de wegen waarop kinderen fietsen. Waar mogelijk worden fietsers van de doorgaande wegen gehaald door te voorzien in aparte fietsroutes en fietspaden en op andere plaatsten zullen wegen verboden worden voor zwaar lanfbouwverkeer.

Natuurinclusieve landbouw

Agrarische bedrijven zijn een belangrijke speler in het klimaat- en milieuprobleem, met name door de uitstoot van methaan en het gebruik van gif en (kunst)mest. Er is grote behoefte aan innovaties die deze problemen het hoofd bieden. GroenLinks wil van Hollands Kroon een voorbeeldgemeente maken op dit gebied. Hierbij kan gedacht worden aan natuurinclusieve landbouw (bijvoorbeeld voedselbossen), maar ook aan de productie van zeewier voor methaanarm krachtvoer voor koeien. GroenLinks wil samen met de boeren onderzoeken welke stimulerende maatregelen er vanuit de gemeente genomen kunnen worden.

Groene oevers en bermen

Om lokale innovaties een kans te geven zal de gemeente in samenwerking met de provincie en het waterschap voorzien in een infrastructuur voor bestuivers (wilde bijen en andere bestuivende insecten) en natuurlijke gewasbescherming door oevers en bermen gericht in te zaaien en te beplanten en het maaibeleid hierop te aan te passen.

Gezond boeren

Boeren die dier-, milieu- en klimaatvriendelijk ondernemen moeten hiermee een eerlijk inkomen kunnen verdienen. De ratrace naar bodemprijzen door schaalvergrotingen zorgden de afgelopen jaren echter voor een steeds verder verslechterende positie van de boer en van het milieu en het klimaat. Deze trend wil GroenLinks breken. Geen megastallen in Hollands Kroon, maar gezonde bedrijven. Gezond boeren moet beloond worden.

Agrarische paradox

De agrarische paradox - hoe meer agrarische producten we hier verbouwen, hoe minder er lokaal, bijvoorbeeld in Afrika, geproduceerd wordt - leidt tot toename van honger en onveiligheid in de wereld. De wereld is helaas te verdeeld om dit probleem vanuit internationale politiek op te lossen. Door leiderschap in innovatie naar ons toe te trekken verbeteren we de wereld en geven we de lokale economie een impuls.

Dit willen wij

  • Stimuleringsregeling voor boeren die gifvrij werken.
  • Stimuleringsregeling voor innovatie richting dier-, milieu- en klimaatvriendelijke agrarische productiebedrijven.
  • Geen verdere schaalvergroting van agrarische bedrijven in Hollands Kroon.
  • Ondersteunen van platformen voor agrarische innovatie.
  • Bevorderen van de "trots op onze boeren" door regionale producten, markten en innovatieprijzen.
  • Bevorderen van de integratie van boeren en burgers door het tractorluw maken van de dorpskernen en fietsroutes.
  • Stimuleringsregeling voor herstel en vergroting van de biodiversiteit.
  • Oevers en bermen inzaaien met kruidige mengsels en planten van houtopstanden als natuurlijke gewasbescherming en ter verspreiding van wilde bijen en andere nuttige insecten.
  • Bij het maaibeleid van bermen en oevers oog hebben voor het belang van de wilde bij en andere insecten.
  • Hoge eisen aan de uitstoot van fijnstof en ammoniak bij de verstrekking van vergunningen voor veehouderijen. Streng toezicht op de aanwezigheid en het gebruik van luchtwassers.

Natuur

Recreatie en toerisme: van alle markten thuis

Vernieuwend boeren in Hollands Kroon

Verantwoorde visserij, nu en later

Verkeer en vervoer