Bij Winkel zijn vormen van menselijke bewoning uit de enkelgrafcultuur gevonden die dateren van 2500 v.Chr. In de middeleeuwen ontstaat hier (opnieuw) een nederzetting. Aan deze nederzetting werd in 1415 door graaf Willem VI van Holland een stadsrecht verleend naar model van dat van Schellinkhout.[1] Het Regthuis uit 1599 deed vroeger dienst als waag en raadhuis.

Bij Winkel zijn vormen van menselijke bewoning uit de enkelgrafcultuur gevonden die dateren van 2500 v.Chr. In de middeleeuwen ontstaat hier (opnieuw) een nederzetting. Aan deze nederzetting werd in 1415 door graaf Willem VI van Holland een stadsrecht verleend naar model van dat van Schellinkhout.[1] Het Regthuis uit 1599 deed vroeger dienst als waag en raadhuis. De kern van het huidige dorp is rond het Regthuis gelegen. De hervormde Lucaskerk is gebouwd in 1845. In 1814 ontstond de gemeente Winkel, waarin ook het dorp Lutjewinkel was gelegen. In het jaar 1970 fuseerde deze gemeente met de gemeente Nieuwe Niedorp en de gemeente Oude Niedorp tot de gemeente Niedorp. Op 1 januari 2012 fuseerde die gemeente op zijn beurt weer met de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen en Wieringermeer tot de gemeente Hollands Kroon.

De inwoners van Winkel worden al jaren spreeuwen genoemd.

Zwembaden

Hollands Kroon wil een leefbare en aantrekkelijke gemeente zijn voor inwoners en toeristen. Dit kan niet zonder goed bereikbare zwembaden. Zwemmen is een gezonde sport die voor bijna alle mensen toegankelijk is, van jong tot oud. GroenLinks vindt daarom dat de vier overdekte zwembaden in Breezand, Hippolytushoef, Wieringerwerf en Winkel open moeten blijven.

Monumenten

     Gemeentelijke Monumenten:

           Geen

     Proviciale Monumenten

           Voormalig raadhuis,                                     Bosstraat 2

           Brug,                                                            Westfriesedijk 36

     Rijks Monumenten

           Fraaie stolphoeve (Boerderij),                     Westfriesedijk 166

           Lucaskerk (Kerk en kerkonderdeel 1845),   Dorpsstraat 177

           Huize Doornstaete (Werk-woonhuis 1880), Bosstraat 56

Zwembad De Wirg;  met sluiting bedreigd Lucaskerk