Hippolytushoef is een dorp in de Gemeente Hollandskroon in de provincie Noord-Holland. Tot en met 2011 was Hippolytushoef de hoofdplaats van de gemeente Wieringen.

De plaats wordt in 14e eeuw genoemd als Ypolshof. De plaatsnaam zou afgeleid zijn van een boerderij die er stond. Lokaal wordt de plaats aangeduid als Hippo of gewoon dörrep (dorp). Het stond in 19e en 20e eeuw bekend als klein Parijs, vanwege de vele cafés die er stonden en het uitgebreide uitgaansleven dat erbij hoorde, met als hoogtepunt de kermisperiode. In de loop van de jaren '60 verminderde het aantal cafés. Anno 2016 zijn er nog maar drie van over.

Zwembaden

Hollands Kroon wil een leefbare en aantrekkelijke gemeente zijn voor inwoners en toeristen. Dit kan niet zonder goed bereikbare zwembaden. Zwemmen is een gezonde sport die voor bijna alle mensen toegankelijk is, van jong tot oud. GroenLinks vindt daarom dat de vier overdekte zwembaden in Breezand, Hippolytushoef, Wieringerwerf en Winkel open moeten blijven.

Korenmolen De Onderneming Ganzenrij Theo Mulder Monumentale kastanjeboom in Hippo bedreigd! Zwembad De Venne;  met sluiting bedreigd